Anne Marie Harrison

     Anne Marie Harrison (Frk. Jansen).

Født 1928 - Død 2005.

Kunsthåndværker og keramiker, tilknyttet Knabstrup 1945-1951 og igen 70-érne.

Anne marie Harrison blev uddannet keramiker på kunsthåndværkerskolen i København og senere blev hun optaget på Kunsthåndværkerskolen i den engelske fajanceby Stoke-on-Trent og var ligeledes elev hos Bernard Leach (født 1887 - død 1979). - At arbejde hos denne, blev betragtet som en ære og flere af nutidens anerkendte keramikere fra hele verdenen, har på et tidspunkt været elev hos denne berømte britiske pottemager/keramiker, på Leach Keramik. Kilde: Merete Marstrand.

(Stoke-on- Trent, by i Midtengland 55 km syd for Manchester med 259.300 indbyggere (2001). Byen ligger ved floden Trent og er en sammenlægning fra 1910 af byerne Burslem, Fenton, Hanley, Longton, Stoke-upon-Trent og Tunstall. Den er en del af industriregionen The Midlands og ligger lige SV for nationalparken The peak District. Kaolin og kullejer i området har først og fremmest gjort byen til centrum for Englands keramik- og porcelænsindustri, også kaldet The Potteries. Produktionen går tilbage til 1700-tallet med navne som Wedgwood, Royal Doulton og Aynsley).

Har du yderligere oplysninger om Anne Marie Harrison, hører jeg gerne fra dig.

Signaturer på Knabstrup:    


 

Kande

Varenr. 029008

               Højde: ?

 


 

Vase

Varenr. 029007

               Højde: 14 cm.

 


 

Bordfad

Varenr. 029006

                         Diameter: 47 cm.

 


 

Bordfad

Varenr. 029005

               Diameter: 38,5 cm.

 


 

Bimpel

Varenr. 029004

               Højde: 17 cm.

Bo Bedre bragte i 1975 nedenstående artikkel:

 

Bimpel

Et herligt, gammelt ord: Bimpel. Det er navnet på en lille tønde eller dunk til brændevin eller øl, og det er i familie med ordet pimpe - at drikke i små mundfulde.

Nu har keramikeren Anne Marie Harrison lavet en dejlig stentøjsbimpel for Knabstrup Keramik - en fin, traditionel form i moderne udgave.

I gamle dage satte man ofte et ejermærke på sine flasker og brændevinsdunke, her er brugt en forstørret sølvmønt fra 1134 som dekoration.

Bimpel sælges for 85 kr. og ledsages af fristende opskrifter på blommebimpel, ægte hybenkradser, malurt mavebitter m.fl.

Kilde: Bo Bedre nr. 5 - 1975

 


 

Bordfad

Varenr. 029003

                         Diameter: 33 cm.

 


 

Vase

Varenr. 029002

                         Højde: 28 cm.

 


 

Lågkrukke

Varenr. 029001

                         Højde: ?

Lågkrukken er signeret Jan Jansen, Denne signatur var en af mange af Frk. Jansen`s kunstnersignaturer.

Kilde: Merete Marstrand

 


 

Lampe

Varenr. 029000

                         Højde til fatning: 27 cm.

Kan du hjælpe med oplysninger om denne lampe? Lampen er ikke signeret, men tilskrives Anne Marie Harrison på baggrund af dekorationen. Lampen er serieproduceret.

 


 

Her vises eksempler på keramik, fremstillet på Anne Marie Harrison`s eget værksted:

 

 

Lågkrukke

                        

Højde: 6,5 cm.  -  Diameter: 13 cm.

 


 

Vase

               Højde: 7 cm.

Bemærk den smukke afslutning i bunden af vasen, et kendetegn på flere af kunstnerens værker.

 


 

Vase

               Højde: 8 cm.

 


 

Marmeladeskål

                        

Højde: 10,5 cm.

 


 

Vase

                        

Højde: 9 cm.

 


 

Opsats

     Højde: 8,5 cm.

 


 

Vase

     Højde: 22 cm.

 


 

Vase

     Højde: 13 cm.

 


 

Lågskål

     Højde. 9 cm.  -  Diameter: 11 cm.

 


 

Lågskål

     Højde: 14 cm.  -  Diameter: 15 cm.

 


 

Kande:

     Højde: 12 cm.

 


 

Kop

     Højde kop: 7 cm.  -  Diameter kop: 7 cm.  - Diameter underkop: 13,5 cm.

 


 

Lågskål

               Højde: 5,5 cm.  -  Diameter: 11 cm.

 


 

Platte/Relief

     Diameter: 8 cm.

 


Fad

               Diameter: 18,5 cm.

 


 

Tallerken fra spisestel

               Diameter: 22,5 cm.

Stellet var en gave fra Anne Marie Harrison til ungdomsveninden Merete Marstrands ægtefælle, forfatteren Aage Marcus.

 


 

Merete Marstrand`s beretning om veninden Anne Marie Harrison:

     Merete Marstrand

Jeg var elev på Kolding Husholdningsskole i årerne 1946-47. Her mødte jeg Anne Marie Harrison, i hvis hjem forstanderinden for husholdningsskolen tidligere havde været husholderske.

Dette kendskab til forstanderinden medførte, at Anne Marie Harrison forældre gav tilladelse til, at Anne Marie kom til denne skole.

Vi var begge omkring 17-18 år på dette tidspunkt. Jeg husker Anne Marie på denne tid som en speciel pige, med en nok lille vennekreds. men vi opbyggede et venskab - et livslangt venskab der holdt frem til hendes alt for tidlige død, i 2005 - jeg savner hende meget.

Anne Marie var elev på Kunsthåndværkerskolen i København og tog senere til England og blev uddannet keramiker på Kunsthåndværkerskolen i den engelske fajanceby Stoke-on-Trent og blev ligeledes elev hos Bernard Leach.

Senere vendte Anne Marie tilbage til Danmark, hvor hun arbejdede med keramik. En periode var hun tilknyttet den Konglige Porcelænsfabrik som maler. Hun bosatte sig i Valby, men da moderen døde, valgte hun at flytte hjem til Holbæk, hvor hun etablerede eget værksted i faderens virksomhed. I disse lokaler fik vi mange gode timer sammen, i vores fælles interesse for de kreative fag, bl.a. silketryk.

Desvære fik Anne Marie en diskusprolaps og måtte opgive arbejdet med keramik. I stedet kastede hun sig over patchwork og udviklede selv en ny teknik. Også her fik hun succes og udstillede bl.a. i Randers flere gange. Hun solgte sine ting og fik tilmed også Kongehusets anerkendelse, idet Dronning Ingrid købte nogle af hendes arbejder. Desuden fremstillede hun messehagler og startede på et tidspunkt sit eget forlag.

Kilde: Merete Marstrand august 2010

 

     Patchwork af Anne Marie Harrison

 


 

Her gengives en avisomtale i anledning af Anne Marie Harrison`s 70 års fødselsdag:

En af den lille gruppe, som har gjort et stort arbejde for at introducere patchwork i Danmark og også har skrevet fyldigt om emnet, er Anne Marie Harrison i Holbæk, som fylder 70 år.

Hun er egentlig uddannet som keramiker, dog ikke i Danmark, men på Kunsthåndværkerskolen i den engelske by fajanceby Stoke-on-Trent, der også var hendes afdøde, engelske ægtemands hjemby. Og man kan sige, at med hendes anglosaksiske baggrund er hun helt naturligt blevet optaget af patchwork på et tidspunkt, da så godt som ingen i Danmark beskæftigede sig med denne gamle form for håndarbejde.

Keramikken har Anne Marie Harrison forlængst lagt på hylden, og i dag er hun formand for Patchwork Fonden, der blev stiftet i 1982, og redaktør af Patchwork Posten, gennem hvilken hun har gjort et stort arbejde for at udbrede gode mønstre og et solidt kendskab til teknikken.